Dietetyka

Niedaleko (?) płynie sok od jabłoni

O sile warzyw oraz owoców i różnicach między sokiem a nektarem z dr. hab. inż. Dariuszem Włodarkiem, kierownikiem Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, rozmawia Ryszard Sterczyński

MT: Wodę czy sok – co lepiej pić? Czy takie pytanie, często zadawane przez pacjentów, w ogóle ma sens? Bo chyba nie trzeba bezwzględnie rezygnować z jednego lub drugiego.


Dr hab. inż. Dariusz Włodarek:
Zasadniczym sposobem gaszenia pragnienia i dostarczania wody do organizmu jest systematyczne jej uzupełnianie. Inne produkty spożywcze również dostarczają pewne ilości wody, w zależności od ich składu. Sok powinien być traktowany jako składnik codziennej diety – porcja warzyw lub owoców, ale pragnienia nie powinniśmy gasić jedynie sokiem. Picie wody nadal pozostaje zasadniczym tego sposobem.


MT: Czy są normy w spożywaniu soków?


D.W.:
Instytut Żywności i Żywienia w swoich wytycznych zaleca picie jednej szklanki, czyli 200 ml soku dziennie, co stanowi od 3 do 5 proc. kalorii. Może to zastępować jedną porcję warzyw lub owoców dziennie. Uważam, że taka ilość jest jak najbardziej rozsądna, a nawet optymalna.


MT: Dlaczego?


D.W.:
Ponieważ soki należy traktować jako produkt spożywczy, a nie tylko jako źródło codziennego dostarczania płynów. Należy przypominać pacjentom, szczególnie starszym, o potrzebie picia dziennie od 1,5 do 2 litrów wody. Można tę ilość nieco modyfikować, w zależności od aktywności fizycznej oraz warunków klimatycznych.


MT: Panuje powszechna opinia, że soki są dosładzane, konserwowane, że lepiej wybrać nektar. Jaka jest pana opinia?


D.W.:
Taka ocena wynika z nieporozumienia. Soki pakowane w kartonach i butelkach są produktami w pełni naturalnymi. Zgodnie z przepisami, od 2013 roku zabronione jest dodawanie do nich cukru, jakichkolwiek substancji konserwujących, barwników i aromatów innych niż z owoców lub warzyw. Do wszystkich soków można natomiast dodawać witaminy i sole mineralne. Sok musi pozostać w takim samym składzie jak naturalny owoc.


MT: Ale warzywne soki są inaczej traktowane. Dlaczego?

D.W.: By polepszyć smak soku pomidorowego, dodaje się niekiedy trochę soli, przypraw lub ziół. I tylko tyle. Natomiast do nektarów, produkowanych z soków owocowych, można dodać np. cukier. Dlatego powinniśmy być bardziej ostrożni w ich spożywaniu....