Spis treści

06/2018
Powitanie
Moim zdaniem
Flesz
Pytania do konsultanta
  • Gluten? Nie wpadajmy w paranoję Kup dostęp

    O tym, jak postępować z pacjentami, którzy pod wpływem mody stosują dietę bezglutenową, z dr hab. med. Danutą Owczarek z Oddziału Klinicznego Gastroenterologii i Hepatologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, małopolskim konsultantem wojewódzkim w dziedzinie gastroenterologii, rozmawia Iwona Dudzik

Bez mojej zgody
  • Wstrząsnąć decydentami Kup dostęp

    O tym, dlaczego lekarze powinni uświadamiać pacjentom z alergią zagrożenie wstrząsem anafilaktycznym i konieczność posiadania ampułkostrzykawek z adrenaliną, mówi prof. dr hab. med. Zbigniew Bartuzi, kierownik Kliniki Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych Szpitala Uniwersyteckiego nr 2 w Bydgoszczy, prezydent Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.

    Opracowała: Iwona Dudzik

Kontrowersje
  • Rodzice – mogą być zbawieniem, ale i stworzyć piekło Kup dostęp

    O tym, jak z przewlekłą chorobą radzą sobie dzieci i ich rodzice, oraz o tym, jaki wpływ na powrót do zdrowia ma stosunek rodziców do choroby, z prof. dr. hab. med. Januszem Książykiem, kierownikiem Kliniki Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych Instytutu „Pomnika – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie, rozmawia Anna Hucko

Analiza
Interpretacja przepisów
Inicjatywy
Innowacje
Prawo
Pytanie prawne
Bez reszty
Podatki
Komunikacja
Inwestycje
Etyka
Finanse
Nowości
Zasady farmakoterapii
Terapia bólu
Neurologia
Dermatologia
Alergologia
Pediatria
  • Alarm – inwazyjna choroba meningokokowa Kup dostęp

    O objawach mogących świadczyć o inwazyjnej chorobie meningokokowej z dr n. med. Alicją Karney, kierownikiem Oddziału Hospitalizacji Jednego Dnia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, rozmawia Olga Tymanowska

Opis przypadku
Dietetyka
  • Suplementy diety – jak diagnozować potrzeby pacjenta? Kup dostęp

    O suplementach diety: czy są potrzebne w żywieniu i jak unormować ich sprzedaż, z dr. hab. Rafałem Wołosiakiem, prodziekanem ds. dydaktyki Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, kierownikiem Zakładu Oceny Jakości Żywności, rozmawia Ryszard Sterczyński

Reumatologia
Made in poland
Medycyna sportowa
Historia medycyny