Aktualności

Wydarzyło się w diabetologii

Opracował Ryszard Sterczyński

Młody pacjent na wakacjach

Latem 2015 roku w Mikoszowie po raz kolejny zorganizowany zostanie obóz dla dzieci z cukrzycą pod patronatem Polskiego Towarzystwa Terapii Poznawczo-Behawioralnej Dzieci, Młodzieży i Rodzin. Będzie miał charakter twórczo-terapeutyczny. Jego kadra to lekarze diabetolodzy, pielęgniarki, dietetycy, terapeuci, psycholodzy, instruktorzy pływania i wspinaczki. Dzieci będą uprawiać sporty, uczyć się kontrolować emocje i prawidłowo odżywiać.

5000 metrów powyżej poziomu cukru

Portal Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego informuje o nowej inicjatywie dla lekarzy i ich pacjentów z cukrzycą typu 1. Powstał program „5000 metrów nad poziomem cukru”. Jego pomysłodawcą jest dr hab. med. Tomasz Klupa z Kliniki Chorób Metabolicznych Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Projekt zakłada stworzenie grupy pacjentów i lekarzy uczestniczącej w wyprawach górskich. To okazja do udoskonalenia insulinoterapii w warunkach wysiłku fizycznego i pod kontrolą lekarza. W wyższych partiach gór będą prowadzone badania, sprawdzające, jak organizm chorego przystosowuje się do warunków obniżonego ciśnienia parcjalnego tlenu, w których dochodzi zarówno do wentylacji płuc, jak i zwiększonej częstości skurczów serca.

W parku zbadają nowe leki

W Białostockim Parku Naukowo-Technologicznym (BPN-T) już niebawem rozpoczną się prace badawcze nad cukrzycą typu 2. Naukowcy z PAN, która będzie również wyposażać tutejsze laboratorium w nowoczesny sprzęt, zajmą się tu głównie badaniami nad wczesną predyspozycją chorych na ten typ cukrzycy i opracowywaniem dla nich biomarkerów, a także chorobami metabolicznymi, które mają związek z insulinoopornością. W przyszłości będzie się tutaj poddawać analizie także nowe leki dla pacjentów z cukrzycą typu 2. Mają temu służyć nowoczesne techniki biologii molekularnej oraz spełniające wszelkie standardy laboratorium, w którym będą prowadzone m.in. analizy krwi i tkanki tłuszczowej. Całością prac zajmie się Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Większość chorych na cukrzycę wie, że utrzymywanie odpowiedniej diety jest bardzo ważne (76 proc. – według badania TNS OBOP i Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą). Nie wiedzą jednak, jak to w praktyce realizować. Narzędziem lekarza w edukacji na ten temat może stać się nowa akcja społeczna koalicji pod hasłem „Menu dla Diabetyka”. W ramach projektu osoby z cukrzycą będą mogły dowiedzieć się, jak zmienić nawyki żywieniowe, by posiłki były smaczne. Akcja skierowana jest również do restauratorów, producentów żywności, kucharzy, blogerów kulinarnych i dziennikarzy. W ramach akcji planowane są cykliczne warsztaty z kucharzami i dietetykami.

Tańcem w chorobę

Cukrzyca to sprawa nie tylko odpowiednich relacji między pacjentem i jego lekarzem, ale problem społeczny, ważny dla lokalnego środowiska i władz samorządowych. Takim przekonaniem kieruje się Stowarzyszenie Edukacji Diabetologicznej, organizując regionalne akcje profilaktyczne. Te działania odbywają się w ramach II Ogólnopolskiego projektu Edukacji Społecznej SED 2015 pod hasłem „Warto z nami być”, pod honorowym patronatem prof. dr. hab. med. Krzysztofa Strojka, konsultanta krajowego w dziedzinie diabetologii.

Rosnąca liczba zachorowań na cukrzycę to problem, na który trzeba uwrażliwić społeczeństwo. Ważnym narzędziem zarówno profilaktyki, jak i wsparcia leczenia jest aktywność fizyczna. Stąd pomysł DiabeDance© – taniec o prostych ruchach i krokach, odpowiednich dla osób w każdym wieku i stopniu sprawności ruchowej. Jego idea łączy oba cele: nagłośnienia problemu i zachęty do ruchu. W marcu zainaugurowano akcję w Koninie i Łasku.

Szkolenia dla straży miejskiej

Straż miejska w Zabrzu odwiozła młodego diabetyka w stanie hipoglikemii na izbę wytrzeźwień, mimo że miał opaskę z informacją o chorobie. Po tym wydarzeniu Towarzystwo Pomocy Dzieciom i Młodzieży z Cukrzycą z Gliwic rozpoczęło Ogólnopolski Program Szkoleń Straży Miejskich, dotyczący postępowania z chorym na cukrzycę. W pierwszej kolejności pod koniec lutego przeszkolono właśnie strażników z Zabrza. Dowiedzieli się, jakie są objawy niedoboru cukru, jak może zachowywać się chory w takim przypadku i jak powinni sobie radzić, spotykając taką osobę. Następne szkolenia obejmą funkcjonariuszy z województwa śląskiego, dolnośląskiego i Małopolski.

Jedzenie jajek zmniejsza ryzyko zachorowania

Fińskie badania, opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition”, dowodzą, że jedzenie jajek może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 u mężczyzn w średnim wieku. Zbadano obyczaje żywieniowe ponad 2 tys. panów w wieku 42-60 lat. U tych, którzy jedli cztery jajka tygodniowo, ryzyko zachorowania było mniejsze o 37 proc., a poziom glukozy we krwi obniżał się. Taki związek utrzymywał się po uwzględnieniu innych czynników, takich jak masa ciała, palenie, aktywność fizyczna. Uwaga: jedzenie większej liczby jajek nie poprawia efektów zdrowotnych.

Do góry