Badania

Cukry a procesy kariogenne

Opracował lek. dent. Bartosz Stańczyk

Profilaktyka próchnicy wywołuje w niektórych krajach spore kontrowersje, które dotyczą używania fluoru na szeroką skalę. Wydaje się jednak, że w pogoni za coraz lepszymi pastami do zębów, programami fluoryzacji wody wodociągowej, zabiegami przeprowadzanymi w gabinetach stomatologicznych i w szkołach często zapomina się o jednym, być może najważniejszym składniku tego próchnicowego równania – o cukrach.

Koncepcja Johna Featherstone’a

Próchnica jest procesem dynamicznym z natury i wynika z zachwiania równowagi pomiędzy patologicznymi czynnikami prowadzącymi do demineralizacji i ochronnymi czynnikami prowadzącymi do remineralizacji. Wydaje się, że większą wagę przykłada się do czynników ochronnych, zamiast zmniejszać ilość czynników patologicznych.

Powrót do korzeni

W sierpniowym numerze „Journal of Dental Research” ukazały się dwa artykuły na ten temat. Autorzy zauważają, że bardzo często rządowe oraz samorządowe programy przeciwdziałające chorobom nie wykorzystują najnowszych odkryć naukowych, opierają się ...

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Powrót do korzeni

W sierpniowym numerze „Journal of Dental Research” ukazały się dwa artykuły na ten temat. Autorzy zauważają, że bardzo często rządowe oraz [...]

Zalecenia WHO

Najnowsze wytyczne WHO wydane w 2015 roku mówią, że ilość przyjmowanego cukru powinna być redukowana przez całe życie. Już w 2003 [...]