Webinaria

Wyniki: 1 - 3 z 9 | na stronie

prof. dr hab. n. med. Dariusz Moczulski

  • 22/11/2018
  • 60 min.
zobacz nagranie

- przypomnienie podstawowych zasad płynoterapii

- omówienie najczęściej stosowanych w płynoterapii roztworów

- zaproponowanie metod postępowania w najczęstszych sytuacjach klinicznych wymagających płynoterapii

- przedstawienie, w jaki sposób uniknąć najczęstszych błędów popełnianych w płynoterapii

dr n. med. Beata Pawlus

  • 14/06/2018
  • 60 min.
zobacz nagranie
  1. Żywienie z myślą o przyszłości - nowe trendy
  2. Dla kogo mleko z banku mleka kobiecego?
  3. Żywienie wcześniaka i hipotrofika po wypisie ze szpitala
  4. Wskazania do dokarmiania noworodka i niemowlęcia - czym i jak?
  5. Najczęstsze problemy z żywieniem w okresie niemowlęcym - okiem neonatologa

Nie mamy wątpliwości, że spożycie owoców i warzyw wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2 czy otyłości. 100% soki owocowe zawierające szereg składników odżywczych i bioaktywnych w ilościach porównywalnych do owoców są jednak często wymieniane jako produkty  zwiększające ryzyko cukrzycy typu II i otyłości. W ostatnich latach szczególnie dużo uwagi poświęca się fruktozie jako składnikowi diety odpowiedzialnemu za negatywny efekt metaboliczny. Czy słusznie? Czy istnieją dowody naukowe na poparcie takich opinii? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie  na przykładzie jednego z najbardziej popularnych soków w Polsce - soku pomarańczowego.

Agenda:

- wartość odżywcza soku (na przykładzie soku pomarańczowego)
- wpływ soku na poziom glikemii
- IG i ŁG w odniesieniu do soku pomarańczowego
- soki 100% a ryzyko cukrzycy t. 2
- soki 100% a ryzyko otyłości
- sesja pytań i odpowiedzi

Webinar jest tylko dla osób uprawnionych do wypisywania recept lub prowadzących obrót produktami leczniczymi, posiadających prawo wykonywania zawodu.

NIE PRZEGAP NOWOŚCI
OBSERWUJ NAS NA