Nowości

Kardiologia: Orzechy włoskie poprawiają kontrolę ciśnienia tętniczego

Dr hab. med. Agnieszka Olszanecka

Dzienne spożycie 30 g orzechów powoduje obniżenie ryzyka sercowo-naczyniowego nawet o 30 proc.

Wśród czynników zdrowego stylużycia najistotniejsze są zdrowe odżywianie i regularna aktywność fizyczna. Odpowiednia dieta ma bardzo duży wpływ na całkowite ryzyko sercowo-naczyniowe, w tym także na wartości ciśnienia tętniczego. Aktualne wytyczne towarzystw naukowych rekomendują zwiększone spożycie warzyw, świeżych owoców, ryb, orzechów, nienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa z oliwek); niewielkie spożycie czerwonego mięsa oraz spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych.

Większość danych dotyczących związku między odżywianiem a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych pochodzi z badań obserwacyjnych. Istnieje niewiele badań randomizowanych, w których oceniano wpływ diety na punkty końcowe.

Do ciekawych i dobrze zaprojektowanych należy badanie WAHA (Walnuts and Healthy Aging), w którym oceniano wpływ diety zawierającej orzechy włoskie na wartości ciśnienia tętniczego u osób starszych. Średni wiek badanych to 69 lat; 65 proc. stanowił...

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Komentarz

Pozytywne działanie orzechów może być związane z wysoką zawartością kwasu α-linolenowego, należącego do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega 3. Pomimo dużej [...]